Ulogovati se
ENG / BOS / HRV / SRB

Mediji o PSP-u

PH International u suradnji s MUP-om HNŽ i ZE-DO, te s Ministarstvom obrazovanja iz ove dvije županije radi na projektu prevencije maloljetničkog nasilja. Iz Mostara u projektu sudjeluju dvije osnovne škole, Četvrta osnovna škola, te Osnovna škola Ivana Gundulića u kojoj se danas krenulo s radionicama i realizacijom projekta. 

Projekt je financiran od strane američke vlade, odjela koji je zadužen za međunarodnu borbu protiv narkotika i provedbu zakona, te je projekt koji će trajati dvije godine.

"Osnovni cilj ovoga programa jeste raditi s mladima sa ciljem prevencije maloljetničkog nasilja. Ovo danas je jedna od radionica koje radimo u školama gdje su predavači osobe iz policije i osobe iz škole, pedagozi i nastavnicii te s različitim temama rade s djecom. Teme kojih se dotiču na radionicama su spriječavanje nasilja, maloljetnička pravda, ovisnost i ostalo kazala jeNedžada Faginović, direktorica ureda PH International u Bosni i Hercegovini .

Policijski službenik koji zajedno s nastavnicima i pedagozima radi na ovom projektu kaže kako je djecu potrebno upoznati s institucijama te objasniti vrste nasilja i kako ih prepoznati.  "Zajedno s nastavnicama iz  Četvrte osnovne škole i Osnovne škole Ivana Gundulića, radimo radionice s djecom vezano za vršnjačko nasilje gdje ćemo vršiti šest radionica gdje ćemo djecu upoznati s institucijama koji im mogu pomnoći i objasniti vrste nasilja, te koje su njihove obaveze ako se susretnu s nasiljem", kazao je Darko Bebek iz PU Konjic. 

"Dijete ne treba da krivi sebe za nasilje, ono je žrtva, te nije ni na kakav način izazvalo nasilje. Dijete se treba povjeriti starijoj osobi ili prijateljima.  Ako se vrši u školi treba da se angažira razrednik, pedagog, ili ako je ozbiljnije nasilje da se uključi policija i Centar za socijalni rad i onda da se odredi, ako se radi o kazenom djelu da se ide na prekršajni postupak, dodao je policajac Darko.

Preuzeto sa portala :

https://www.bljesak.info/sci-tech/obrazovanje/mostarska-djeca-protiv-maloljetnickog-nasilja/221376

Preuzmi PSP priručnike

Program socijalizacije s pravom (PSP)

Osnovni cilj ove pilot  inicijative jeste da pomogne svim akterima u nastojanjima da ojačaju vladavinu prava i smanje stopu maloljetničke  delikvencije u BiH.

U rješavanju problema maloljetničkog kriminaliteta PH ce razvijati partnerstva između mladih, nastavnog osoblja i profesionalaca zaduženih za provođenje  zakona i pravde za maloljetnike. 
Pilot inicijativa ce obuhvatiti 840 učenika iz dva odabrana kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine, te 26 nastavnika i 26 policijskih službenika, koji će raditi kao nastavni timovi u školama, koristeći inovativan pristup s ciljem educiranja mladih o zakonima, podizanja svijesti o problemima  i ostvarivanja pravde za maloljetnike u zajednici.

 

 

 

Nagrađeni video

Ovo je priča o učenicima, o učenju i stvaranju pozitivnih promjena u zajednici. Učenici su iz osnovne škole “Ćamil Sijarić” iz Nemile, jedne od 16 škola iz dva kantona : Zeničko- dobojski i Hercegovačko-neretvanski.  Ovih 16 škola su odabrali njihovi kantonalni ministri  obrazovanja, da učestvuju u Programu Socijalizacije s pravom u Bosni i Hercegovini (PSP BIH). PSP BIH se implementira od strane PH International (PH), uz pomoć grant sredstava Vlade SAD-a (Odjel za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provedbu zakona -  Bureau of International  Narcotics and Law Enforcement Affairs -INL)

ph-int logo 

 

   
Nedžada Faginović, Country Director

E-mail: nedzada.faginovic@ph-int.org
  Beti Čolak, Program Coordinator

E-mail: beti.colak@ph-int.org